Zo maak je de mooiste foto’s met je smartphone

Zo maak je de mooiste foto’s met je smartphone

 

Les 1: maak je lens schoon

Zo’n kleine moeite, maar toch zo vaak vergeten: het schoonmaken van je lens. Want een schone lens kan het verschil maken tussen een wazige en een perfecte foto! Vooral omdat je je telefoon overal mee naartoe sleept en van je tas naar je broekzak gaat en weer terug, is de kans groot dat je lens vies wordt. Veeg ‘m dus eerst even schoon met je shirt.

Les 2: zorg voor voldoende licht

De basis van een goede foto is voldoende licht. Het mooiste fotolicht krijg je bij zonsopgang en zonsondergang: ’s ochtends en – afhankelijk van winter of zomer – eind van de middag/avond. Speel ook met de zon: zie je zonnestralen ergens doorheen spieken? Leg het vast. Kleurt de zon het haar van je kind of die mooie vlinder? Leg het wederom vast! Zorg ook dat je niet fotografeert met tegenlicht: daar worden je foto’s over het algemeen niet mooier van.

Les 3: zorg voor een goede compositie

Het is niet alleen belangrijk wát (of wie) je op de foto zet, maar ook wáár in beeld je het hoofdonderwerp ziet. Men is geneigd om het onderwerp van de foto altijd in het midden te zetten maar dit levert geen mooie compositie op. Een oude truc is om je fotokader in je hoofd op te delen in een raster van negen vierkanten. De snijpunten van dit raster zijn de plekken waar je het object wat je wil fotograferen kunt ‘plaatsen’. Dus qua hoogte en breedte zit het foto-onderwerp op een derde of twee derde van je kader en niet precies op de helft.

Les 4: gebruik die digitale zoomfunctie nooit of te nimmer

Ook met de smartphonecamera kun je inzoomen. Maar negen van de tien keer is dit geen optische zoom maar digitale zoom. Dit betekent niets meer dan dat je eigenlijk een uitsnede van de foto maakt en die uitvergroot. Dit zorgt dus een korrelige foto. Zet daarom liever een aantal stappen naar voren.

Les 5: gebruik apps

Je kunt natuurlijk de standaard camera-app op je smartphone gebruiken: niks mis mee. Maar je hebt tegenwoordig ook allerlei apps in de Play en Apple Store die bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in speciale fototechnieken. Maar ook een Instagram-filtertje kan wonderen doen voor die foto die een beetje ‘mwah’ is! Heb jij al een goede (refurbished) smartphone in huis om de fotograaf in je naar boven te laten komen? Bekijk ons assortiment refurbished smartphones.

Refurbished Samsung Galaxy S8 Refurbished iPhone 7   
Samsung Galaxy S8 iPhone 7
Karin, Green Mobile
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter