Geen hoge telefoonrekening door afschaffen roamingkosten

Geen hoge telefoonrekening door afschaffen roamingkosten

Het enige nadeel van op vakantie gaan? Dat je geen gebruik kunt maken van je internetbundel in het buitenland. Dat betekent dat je een aparte internetbundel voor in het buitenland aan moet schaffen, alleen op plekken met wifi op internet kan óf bij thuiskomst een hele hoge telefoonrekening krijgt. Gelukkig is dit vanaf 15 juni 2017 verleden tijd binnen Europa!

 

Vanaf 15 juni 2017 worden roamingkosten voor mobiel dataverkeer in Europa afgeschaft volgens het basisprincipe Roam Like At Home. Elke Europeaan in elk Europees land moet volgens de Europese Commissie kunnen internetten, bellen en sms’en zoals thuis - dus zonder extra kosten. Providers mogen daarom vanaf half juni geen extra kosten meer rekenen voor het gebruik van de smartphone in het buitenland, zo heeft het Europees Parlement besloten. Dit betekent dat wanneer je een bundel hebt, je minuten, sms’jes en MB’s daar vanaf moeten gaan.

 

Akkoord bereikt over het Europees afschaffen van de roamingkosten

Het Europees Parlement heeft een akkoord bereikt over de onderlinge tarieven tussen de providers. Met dit laatste obstakel dat getackeld moest worden, kon de afschaffing van de roamingkosten in Europa een feit worden. Providers moeten namelijk wel nog betalen aan buitenlandse providers zodra een gebruiker in het buitenland data- of belminuten verbruikt op het netwerk van een buitenlandse provider. 

 

Het afschaffen van de roamingkosten zorgen voor dalende prijzen

Deze ontwikkeling is niet alleen goed voor de afschaffing van roamingkosten, maar het heeft meer positieve gevolgen voor de toekomst van consumenten. Zo zal de maximumprijs voor internetverbruik de komende jaren dalen. De maximale prijs is vanaf 15 juni 2017 7,75 euro per gigabyte, maar in 2022 is deze prijs al gedaald naar 2,50 euro.

 

Uitzondering

Voor bepaalde situaties wordt wel een uitzondering gemaakt door de Europese Commissie. Als een provider veel roamende klanten in het buitenland heeft zonder dit van tevoren te kunnen voorzien, mag hij bij zijn telecomtoezichthouder – in Nederland is dit de Autoriteit Consument en Markt – toestemming vragen om een kleine heffing in rekening te brengen, waardoor de kosten gedekt worden. Winst maken op roaming is echter uit den boze vanaf half juni!

Huib, Green Mobile
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter