4 tips voor meer privacy op je smartphone

Hartstikke handig zo’n smartphone met GPS, mail, WhatsApp en alle andere functies, maar het zorgt er ook voor dat je privacy aardig in het geding komt. Om te voorkomen dat je smartphone een tracking device wordt: 4 tips voor meer privacy.

 

Je locatie

Wil je dat je smartphone gegarandeerd helemaal geen gegevens van je verzamelt? Dan zal je je locatieservices volledig uit moeten schakelen. Maar als je locatieservices volledig uitschakelt, kun je natuurlijk geen gebruik meer maken van de voordelen ervan – en die zijn er volop. Voor veel mensen is dit dus te rigoureus. Voor jou niet? Schakel de locatieservices dan uit en je privacy is in één klap gewaarborgd.

 

Wachtwoord

Misschien een open deur, maar stel een wachtwoord in op je telefoon. Maar: gebruik dus echt een wachtwoord, geen patroon of cijfercode. Een wachtwoord is namelijk veel moeilijker te kraken. Bij een Samsung toestel bijvoorbeeld ga je naar Instellingen > Vergrendelscherm > Schermvergrendeling > Wachtwoord. Heeft je telefoon een vingerafdrukscanner? Dan is dat de veiligste optie.

 

Log niet in op openbare wifi-hotspots of maak gebruik van een VPN

Als je niet wil dat anderen jouw gegevens kunnen onderscheppen, ga dan niet internetten via openbare of onbeveiligde wifi-hotspots. Doe dit al helemaal niet als je gaat internetbankieren: je loopt dan veel risico! Maak dan connectie met internet via je 4G-verbinding. Je kunt ook gebruik maken van een VPN om je verbinding te versleutelen. Zo kan een opsporingsdienst, internetprovider of cybercrimineel niet achterhalen naar welke sites je surft – en ook niet je inloggegevens onderscheppen.

 

Encryptie

Je data beschermen tegen pottenkijkers: dat kan door middel van encryptie. Als je iets verstuurt via je telefoon kan hierdoor niemand lezen wat er staat, behalve degene die het ontvangt. Oftewel: encryptie zorgt ervoor dat je boodschap in een dichte envelop zit die niemand onderweg openmaakt, behalve de uiteindelijke ontvanger. Op iPhones is encryptie standaard. Bij Android ben je verzekerd van encryptie vanaf Android 6.0. Heb je een toestel met Android 5.0, dan kun je encryptie inschakelen via Instellingen . Beveiliging > Encryptie. Vergeet ook niet om een wachtwoord in te stellen, anders is de encryptie nutteloos!

Huib, Green Mobile
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter